Behandling av järnbrist

Järnbrist bör behandlas så snart en diagnos satts, för att blodvärdet snabbt ska komma upp till en normal nivå igen och fortsätter även efteråt tills kroppens järndepåer fyllts.

(Ett nytt fönster öppnas)

järnbrist behandling

Vad är det man behandlar vid järnbrist?

Att järnbristen beror på dålig kosthållning är en extrem ovanlighet i Sverige. Ändå går den främsta delen av behandlingen ut på att se till att öka järnintaget, både genom ändrade kostvanor, men också genom kosttillskott, järntabletter, sprutor med järn, och i extrema fall, blodtransfusion. Detta beror på at järnbrist oftast beror på naturliga järnförluster, vid rikliga menstruationer, pubertet eller graviditet.

Ibland orsakas järnbristen av sjukdomar och skador på tarmen. Då behövs den ursprungliga orsaken behandlas, samtidigt som man försöker få upp en normal järnnivå i blodet.





Kosttillskott med järn

Järntillskott som kan köpas i livsmedels- och hälsokostbutiker bör inte användas som en behandling av järnbristanemi, då järnbristen hunnit bli så låg. Det finns också en risk att järnet i tillskotten inte räcker för att öka järnet i blodet. Kosttillskott kan däremot användas vid en avslutat behandling, för att inte få järnbrist igen, eller om man vill undvika att järnet i kroppen blir för lågt.

Järntabletter

Järntabletter används när kosttillskott och ändrad kost inte kan öka blodvärdet tillräckligt snabbt eller effektivt. Järntabletter innehåller oftast både järn och c-vitamin, för att kroppen bättre ska kunna ta upp järnet och finns på recept och receptfritt på apoteket.

Järntabletter tas alltid med ett halvt glas vatten eller annan dryck och ska förvaras oåtkomligt för barn, då det kan vara farligt att överkonsumera. Tänk på att aldrig ligga ner när du tar järntabletter.

De två vanligaste järntabletterna är Duroferon och Niferex. Båda tabletterna innehåller även C-vitamin.

Järntabletterna kan ge bieffekter

Tabletterna kan ge tarm- och magbesvär som kan upplevas genom diarré, förstoppning och illamående. Vårdguiden påpekar att det är viktigt att trotts detta försöka fortsätta behandlingen. Tål man inte, eller om man av någon annan anledning inte vill eller kan ta järntabletter, kan man istället få järn på spruta hos vårdcentralen.

Vill man minska illamåendet rekommenderas det att ta tabletterna på kvällen.

Vid trög mage av järntabletter

Ibland kan man få en trög mage av järntabletterna. Händer detta dig, kan du tänka på följande:

  • Håll igång magen genom motion.
  • Drick rikligt med vatten.
  • Försök hålla stressen till ett minimum.
  • Ta järntabletten i samband med mat.
  • Ät långsamma kolhydrater med fibrer istället för snabba.
  • Skapa sunda toalettrutiner. Gå på toa när du behöver och använd gärna en pall att ha fötterna på, för en mer naturlig sittställning.

Järnsprutor eller dropp

Att få extra järn intravenöst är en säker metod och används för att öka järnet i kroppen vid stora järnbrister, eller när det inte går att behandla i tablettform. Sprutorna tas vid vårdcentralen och pågår tills hemoglobinvärdet i blodet ligger på ett normalt värde och depåerna är fyllda.

Undvik sånt som försämrar upptaget av järn

Viss kost som mjölkprodukter, te, kaffe, choklad, flingor, kli och grovmalen spannmål försämrar kroppens upptag av järn, och bör därför minskas vid behandling. Även många läkemedel försämrar upptaget av järn. Det är bland andra viss medicin mot sura uppstötningar, halsbränna och antibiotika.

Hur länge pågår behandlingen?

Behandlingen pågår tills hemoglobinet i kroppen ligger på en normal nivå, och även en tid efteråt, för att se till att även kroppen depåer av järn är fyllda. Hur lång tid behandlingen pågår beror på hur grav järnbrist man har, och hur länge läkaren tycker att depåerna ska fyllas på.

Är orsaken till järnbristen inte behandlingsbar kan man få en kontinuerlig behandling med järntillskott och regelbundna återbesök där man mäter blodvärdet (hemoglobinvärdet), för att hålla det på en normal nivå. Hamnar blodvärdet på en normal nivå och järndepåerna är fyllda, kan behandlingen avslutas under en kort period tills järndepåerna minskat.

Behandling av orsaken till järnbristen

Förutom menstruation och snabb tillväxt går andra orsaker till järnbristen ofta att behandla. Det är också vanligt att det finns mer än en orsak till bristen. Hemorrojder, glutenintolerans, magsår, chrons sjukdom och ulcerös kolit är några vanliga besvär som kan påverka hur tarmen tar upp- och gör sig av med järn. Även skador på tarmen, tumörer och genetiska fel kan påverka.

När en orsak diagnostiserats behandlar man orsaken till bristen, samtidigt som man försöker höja järnvärdet i kroppen men antingen järntabletter eller injektionspreparat.

Om anledningen till järnbristen är behandlingsbar, och du samtidigt får tillskott av järn, blir du bättre inom en snar framtid.

Blodtransfusion

Vid allvarlig blödningsanemi och vid allvarlig järnbristanemi används i första hand blodtransfusioner, där friskt, järn rikt blod överförs till den utsatta. Därefter behandlas man med järntabletter vid behov.



Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: 1177, internetmedicin, niferex, läkemedelsboken, netdoktor

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *