Vid järnbrist påverkas kroppen på flera olika sätt. De mest märkbara är att de röda blodkropparna försvagas och inte längre kan transportera en tillräcklig mängd syre till våra celler.
(Ett nytt fönster öppnas)
Så tar kroppen upp järn
När vi äter hamnar maten och eventuella kosttillskott i magen där de spjälkas och delas sönder i en massa. Massan åker sen vidare till tunntarmen där väggarna tar upp en del av järnet vi fått i oss. Det är cellerna i tarmen som bestämmer mängden järn som ska tas upp. Det järn som tas upp av tarmen hamnar sen i blodet, där järnet fångas in av proteiner och sedan forslas vidare till benmärgen. Det är i benmärgen kroppen skapar röda blodkroppar.
Röda blodkroppar och hemoglobin
Väl i benmärgen används järnet för att tillverka hemoglobin, som består av en stor mängd järn och finns i de röda blodkropparna. Hemoglobinets uppgift är att ta upp syre för att det ska kunna transporteras till kroppens alla celler. Utan hemoglobin blir de röda blodkropparna bleka, svaga och kan inte tillgodose kroppen med en tillräcklig mängd syre.
Förutom att kroppen har användning av järn vid skapandet av hemoglobin, används det även till att bilda DNA (arvsmassa) och flera andra viktiga funktioner i kroppen. Överskottet av det järn kroppen tagit upp lagras, vid senare behov.
Lagring av järn i kroppen
Tarmarna bestämmer hur mycket järn som tas upp och förs vidare ut i blodet. Resten av järnet försvinner med avföringen. Av det järnet som tas upp i blodet används det mesta. Resterna lagras på flera olika ställen. Framförallt i mjälten, levern, hjärtat och benmärgen. Där fylls depåer av järn och väntar på att skickas ut i kroppen om järnupptaget tillfälligt minskar.
Depåerna kan innehålla så mycket järn att, om man har påfyllda lager, kan äta kost helt utan järn en lång tid innan man får järnbrist. Får man i sig för mycket järn kan man bli järnförgiftad, men detta händer endast i sällsynta fall.
Så uppstår järnbrist i kroppen
Järnbristen uppstår när förbrukningen av järn är större än intaget. Dessutom måste depåerna av järn ha sinat innan kroppen börjar reagera och man känner av några symtom. Detta brukar ta en väldigt lång tid och under tiden anpassar sig kroppen att klara sig på mindre syre än tidigare. Det är just på grund av kroppens anpassning som många med järnbrist inte vet om att det behöver extra järn.
Det som händer i kroppen är att de röda blodkropparna inte har tillräckligt med hemoglobin, vilket först gör dom små och bleka. Sen minskar antalet röda blodkroppar.
Så påverkas organen av syrebristen
Vid järnbrist kan kroppen inte tillverka hemoglobin i en normal takt och då syreupptagningen och fördelningen påverkas, får hela kroppen en viss syrebrist. Kroppen försöker då kompensera genom att hjärtat börjar slår snabbare för att på så sätt få en större genomströmning av blod och syre i kroppen. Andningen kan också påverkas, genom att bli snabbare eller mer ansträngd.
Syrebristen gör att musklerna inte orkar lika mycket som tidigare och även konditionen påverkas, huden blir blekare på grund av det låga syre- och blodvärdet och kroppen kan reagera med öronsus, yrsel och huvudvärk.
När kroppen får mer järn igen
När kroppen äntligen får mer järn igen börjar den tillverka hemoglobin, vilket i sin tur gör att kroppen får fler röda blodkroppar och mer syre. När tillräckligt med hemoglobin och röda blodkroppar bildats börjar den återigen lagra järnet för att använda när järnupptaget eventuellt minskar igen. För att kroppen ska fungera normalt rekommenderas kvinnor att få i sig 15mg järn per dag, medan män bör få i sig 9mg.
Kommentarer